ONU are în plan deschiderea la Iași a unui birou pentru sprijinirea refugiaților ucraineni, dar și pentru a ajuta autoritățile locale să gestioneze mai bine fluxul de refugiați care pleacă din calea războiului. Este și motivul pentru care Bogdan Cojocaru, prefectul județului Iași, s-a întâlnit cu reprezentanții Agenției ONU pentru Refugiați (United Nations High Commissioner for Refugees – UNHCR).
Delegația de la UNHCR a fost condusă de Desire Bateck, iar întâlnirea a avut loc la sediul Prefecturii ieșene.
„Din discuțiile pe care le-au avut și cu autoritățile locale, aceștia doresc să deschidă un birou la Iași. Am avut astăzi (n.red. marți) o primă întâlnire unde am discutat despre mai multe activități desfășurate de noi pentru refugiații care au ajuns și au tranzitat județul nostru. Erau interesați de cum s-au desfășurat activitățile, cum au fost primiți, de punctele de cazare, de condițiile pe care le au în aceste zone și i-am asigurat că beneficiază de toate condițiile pe care putem să le asigurăm pentru ca locuitorii din Ucraina să aibă un trai mai mult decât normal”, a declarat Bogdan Cojocaru.
Conform informațiilor transmise de Prefectură, circa 56.000 de cetățeni din Ucraina au tranzitat județul Iași de la începutul războiului din Ucraina, iar UNHCR le-au transmis autorităților că sunt preocupați în special de cei care doresc să rămână mai mult timp în România.
„Agenția ONU va dori să vină în sprijinul autorităților locale și centrale pentru a putea asigura în continuare integrarea acestora și orice alte activități sunt necesare, în funcție de modul în care vor evolua lucrurile pe viitor”, a declarat prefectul județului Iași. Reprezentanții UNHCR au precizat că sunt mai multe ONG-uri dispuse să ofere asistență din toate punctele de vedere celor care vin din zona de război și se stabilesc în România.